Από την ίδρυσή του το 1993, το Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» είχε ως στόχο του να παρουσιάσει, τόσο σε Κύπριους όσο και σε επισκέπτες, ένα φάσμα από πολιτιστικές εκδηλώσεις του υψηλότερου δυνατού επιπέδου. Ξεκινώντας σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από μια σχεδόν πλήρη έλλειψη σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, λειτούργησε ως ο καταλύτης για τη δημιουργία μίας άνευ προηγουμένου πολιτιστικής κίνησης που προσφέρει στο κοινό μια πληθώρα επιλογών. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού ακατάπαυστα ψάχνουν για νέες προσεγγίσεις με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση του Φεστιβάλ, όσον αφορά τόσο στη σύλληψη όσο και την περαιτέρω πορεία και το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο πρόγραμμά του.

Στα 29 χρόνια της ύπαρξής του, το Φεστιβάλ είχε πάντα ως στόχο του την παρουσίαση Κυπρίων καθώς και ξένων καλλιτεχνών και συνόλων με διεθνή αναγνώριση, και να προβάλει υψηλής ποιότητας παραγωγές από διάφορους χώρους των παραστατικών τεχνών. Επίσης, κάθε χρόνο η επιλογή των συντελεστών φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία για την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καλλιτεχνών και ομάδων από τη Κύπρο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ.

Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, τα «ΚΥΠΡΙΑ» έχουν φιλοξενήσει μια σειρά από διακεκριμένους καλλιτέχνες και σύνολα από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού, των Εικαστικών Τεχνών και του Κινηματογράφου. Όσον αφορά στο Χορό, το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, το Μπαλέτο του Ρήνου, το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, την Ομάδα Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου, την Ομάδα Χορού Μπάτσεβα, την ομάδα χορού της Martha Graham και την ομάδα χορού του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Θεατρικές παραστάσεις από διακεκριμένους σκηνοθέτες, με τη συμμετοχή διάσημων ηθοποιών και θεατρικών ομίλων από όλο τον κόσμο, είχαν εξέχουσα θέση στο Φεστιβάλ. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, το Ελληνικό Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Επιπλέον, μια από τις πιο πρόσφατες μεγάλες στιγμές του Φεστιβάλ ήταν η εξαιρετική ερμηνεία του John Malkovich στην ‘’Κολασμένη Κωμωδία: Εξομολογήσεις Ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου’’ που παρουσιάστηκε στα ΚΥΠΡΙΑ 2011 και η παράσταση ‘’Ιούλιος Καίσαρ – Σπαράγματα’’ του Romeo Castellucci που παρουσιάστηκε στα ΚΥΠΡΙΑ 2019.

Το Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» έχει φιλοξενήσει επίσης μια σειρά από διάσημα μουσικά συγκροτήματα παγκόσμιας φήμης, όπως η English National Symphony Orchestra, η Madrigalisti di Venezia, η European Union Baroque Orchestra, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου του Σάλτσμπουργκ, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Διονύση Σαββόπουλου, η Ορχήστρα Academy of St Martin in the Fields και η ορχήστρα Royal Concertgebouw του Άμστερνταμ.