Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Salema Revisited

10 Οκτωβρίου, 2021 @ 8:30 μμ - 9:30 μμ

Andonis Foniadakis Dance Company
SALEMA REVISITED / ΕΛΛΑΔΑ
(2 μοναδικές παραστάσεις πριν από την Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών)

Σάλεμα, μια πάλη με το χρόνο, την ακινησία και τη στιγμή. Εκεί που η παράδοση συναντά τον μοντερνισμό, η πληθωρικότητα την αφαίρεση και το φως το σκοτάδι, χορευτές και μουσικοί σμίγουν σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι, ανασηκώνοντας και αναστατώνοντας μνήμες και συναισθήματα. Η χορογραφία μπροστάρης που οδηγεί μουσικούς και θεατές σε ένα μυσταγωγικό abstract ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη. Η μουσική απαρνείται τον εαυτό της προκειμένου να υπογραμμίσει την κίνηση, συνδράμοντας στην αφομοίωση, και στην ερμηνεία της χορευτικής εικόνας.

Με τη νέα του δημιουργία Salema revisited, ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ουσιαστικά θέλει να τιμήσει την μουσική και τους χορούς της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Καθώς οι Κρητικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του νησιού και υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Φωνιαδάκης αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει τη δική του οπτική γωνία για το πως η παράδοση μπορεί να υπάρχει και να συνομιλεί με άλλες μορφές έκφρασης όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό με σεβασμό και περηφάνια. Στην χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε ολόκληρο το νησί, αλλά ανθούσαν ο κάθε ένας σε κάποια περιοχή της Κρήτης. Όπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος, καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών. Με το Salema revisited ,ο δημιουργός δεν επιχειρεί να αποτυπώσει τον καθε ένα από αυτούς τους χορούς, μια και και δεν είναι αυτή η πρόθεση του. Επιθυμεί να ερμηνεύσει με το προσωπικό του στυλ, την λεβεντιά, την ομορφιά, τον λυρισμό την αντρειά αλλά και τον πόνο της Κρητικής ψυχής.
Μα πάνω από όλα την δύναμη των Κρητικών που χορεύουν τον πεντοζάλη (που έχει δέκα βήματα) και που θυμίζουν την απόφαση των Σφακιανών να ξεκινήσει η επανάσταση, που πάρθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1769, και η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες (μουσικές φράσεις, γυρίσματα) προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης. Εστιάζοντας στους πέντε πιο διαδεδομένους χορούς, σούστα, σιγανός, μαλεβιζώτης, συρτός ή χανιώτης, πεντοζάλι ,και συνάμα προσθέτοντας μία επιλογή ριζίτικων τραγουδιών, ο Φωνιαδάκης δημιουργεί μια πολύχρωμη και πολυμορφική παλέτα ρυθμών και μελωδιών για να σκηνοθετήσει την ροή της παράστασης. Συνδιάζοντας τις αρχές και τα μοτίβα των παραδοσιακών χορών με την πολυετή εμπειρία του, ως χορευτή σύγχρονου χορού αλλά και με την προσωπική του χορογραφική ταυτότητα (η οποία – σταδιακά και σταθερά – απέκτησε μορφή τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μέσω των δημιουργιών του, σε ομάδες και φεστιβάλ χορού παγκοσμίως) οι θεατές θα ταξιδέψουν στην ένταση, στη γλύκα, στον παλμό, στην μελωδία, αλλά και στον μυστικισμό που πηγάζει από την Κρητική μουσική.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, γεννημένος σε ένα χωριό της Ιεράπετρας, άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί, συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στο εξωτερικό με υποτροφίες και βρέθηκε από τα πρώτα βήματα τα καριέρας του να χορεύει στην ομάδα του Maurice Béjart και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ως προσκεκλημένος χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικά σχήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, την ομάδα χορού της Martha Graham (Martha Graham Dance Company), το Aterballetto στο Μιλάνο, τα Μπαλέτα Τζαζ του Μόντρεαλ, το Μπαλέτο της Γενεύης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος κίνησης στην ταινία NOAH του Darren Aronofsky, πήρε το βραβείο Danza and Danza ως καλύτερος χορογράφος το 2012 στην Ιταλία για το Les Noces, ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για το έργο “Γαλαξίας” που δημιούργησε κατόπιν κοινής ανάθεσης του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσικoί – Ερμηνευτές:
Γιώργος Σκορδαλός / Κρητική Λύρα, Κρητικό Λαούτο, Τραγούδι
Πάρις Περυσινάκης / Βιόρα, Κρητική Λύρα, Mandocaster
Γιώργος Μακρής / Κρητικό Λαούτο, Φλογέρα, Ασκομαντούρα
Πέτρος Βαρθακούρης / Κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης / Κρουστά
Μουσική Επιμέλεια – Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης – Γιώργος Σκορδαλός
Πρωτότυπη Μουσική: Πάρις Περισυνάκης
Στην παράσταση ακούγονται παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης σε διασκευή

Βοηθοί Χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Pierre Magendie
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιαστής Κοστουμιών: Αναστάσιος-Τάσος Σοφρονίου
Βοηθός Σχεδιαστή Κοστουμιών: Ευδοκία Βεροπούλου

Χορεύουν: Νεφέλη Αστερίου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner, Ανέστης (Τάσος) Νίκας

Παραγωγή: visionary culture / Βασίλης Γρηγορόπουλος

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

Λευκωσία: Σάββατο 9, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30

Διάρκεια: 60’

Ο Όμιλος Εταιριών Κατράδης είναι υπερήφανος υποστηρικτής του Διεθνούς Έλληνα Χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και της Ομάδας του: ANDONIS FONIADAKIS DANCE COMPANY

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
10 Οκτωβρίου, 2021
Ώρα:
8:30 μμ - 9:30 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας