Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Socìetas Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα / Ιταλία
δραματική παρέμβαση στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ

3 Οκτωβρίου, 2019 @ 8:30 μμ

Μία παράσταση του Romeo Castellucci

Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός Romeo Castellucci έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» 2019. H περφόρμανς-δραματική παρέμβαση Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μπολόνια το Μάρτιο του 2014 ως μέρος του τιμητικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη με τίτλο, «Και η Αλεπού είπε στον Κόρακα: Μάθημα Γενικής Γλωσσολογίας». Αποτελεί συμπύκνωμα της εμβληματικής παράστασης Ιούλιος Καίσαρ, η οποία ανέβηκε το 1997 και αποτέλεσε μία από τις πιο ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές δημιουργίες της Socìetas Raffaello Sanzio.

Στα Σπαράγματα ενώπιον των θεατών παρουσιάζονται, η μία μετά την άλλη, τρεις ιστορικές μορφές του θεάτρου και της πολιτικής: ο μυστηριώδης κύριος …φσκι που παραπέμπει στον πατέρα της δραματικής τέχνης Κονσταντίν Στανισλάφσκι, ο σιωπηλός και γερασμένος Ιούλιος Καίσαρ και ο δεινός ρήτωρ Μάρκος Αντώνιος, ο οποίος ενσαρκώνεται από έναν ηθοποιό με λαρυγγεκτομή.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι θεατές –ωσάν να κρυφοκοίταζαν μέσα από μία κλειδαρότρυπα– θα καταδυθούν στο σάρκινο εσωτερικό του ηθοποιού για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό παραγωγής της φωνής και των λέξεων. Η ηρωική συνάντηση μιας εσωτερικής πάλης συντελείται στη σκηνή: η ρητορική των λέξεων παραχωρεί τη θέση της στη ρητορική του σώματος, η οποία καθίσταται μοναδικός φορέας του αυθεντικού λόγου. Οι έννοιες θα εξασθενήσουν σταδιακά από την ίδια την απόπειρα της λεκτικής τους απόδοσης. Στην παράσταση τίθενται ερωτήματα αναφορικά με τη ρητορική, την τέχνη της υποκριτικής, τη δύναμη της πειθούς και την παντοκρατορία του κενού πολιτικού λόγου.

Έλενα Παπαλεξίου

 

Συντελεστές:

Ιούλιος Καίσαρ: Gianni Plazzi

Μάρκος Αντώνιος: Nicola Frangione

…φσκι: Sergio Scarlatella

Βοηθός Σκηνοθέτη: Silvano Voltolina

Μετάφραση, υπέρτιτλοι: Αύρα Ξεπαπαδάκου

Τεχνικός ήχου: Nicola Ratti

Φωτογραφίες: Dawid Linkowski, Guido Mencari, Mario Zamora Morillas

Socìetas

45’ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Χορηγός

Σε συνεργασία με

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
3 Οκτωβρίου, 2019
Ώρα:
8:30 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας
Παλιάς Ηλεκτρικής 19
Λευκωσία, 1016
Τηλέφωνο:
22311010
Προβολή ιστότοπου Χώρος Διεξαγωγής